HALKIMIZIN ONURLU AYDINI A.KADİR MERİÇBOYU
A. Kadir yaşamı boyunca “satılmışlar” dediği düşmana karşı yaşamıyla ve şiirleriyle mücadele verdi.
Arkadan bıçaklamaya geldiler halkı,/ çünkü satılmıştılar, çünkü kördüler, çünkü korkaktılar/ Ormanların, dağların çatıların türküsünü boğmaya geldiler./ Çünkü satılmıştılar, çünkü kördüler, çünkü korkaktılar./ … Başlayınca öfkeyle haykırmaya topraklarda halkın kanı,/ Onlar da başladılar toplamaya soluğunu toprakların,/ zindanlara kapamaya,/ çünkü satılmıştılar, çünkü kördüler, çünkü korkaktılar.
A. Kadir ‘Tebliğ”, “Hoşgeldin Halil İbrahim”, “Dört Pencere” ve tüm şiirlerini topladığı “Mutlu Olmak Varken” adlı şiir kitaplarıyla; 1938 Harp Okulu Olayı’nı anlattığı kitabıyla; Mevlana’dan Hayyam’a, Tevfik Fikret’ten Brecht’e, Fransa’dan Portekiz Sömürgeleri’ne, İspanya’dan Bulgaristan’a yaptığı çeviri ve bugünün diline uyarlama çalışmalarıyla yaşıyor. A. Kadir’in devrimci, halkçı şiirimizde kendine özgü önemli bir yeri vardır. Nazım’ın şiiri ve 1940 yılları toplumcu şiirinin ortak konu, fikir ve biçim özellikleriyle, şiirimizin tarihinden aldığı geleneklerle ve en önemlisi de baskılara, zulme, küçük burjuva bireyci propagandalara, satılmışlığa boyun eğmemesiyle onurlu yaşamını sürdürüyor. 1985 yılında hayatını kaybeden şairimiz bugün de yaşamaya devam ediyor. “Bize Ölüm Yok” diyen şair, halklarımzın yüreğinde, alanlarda dalgalanan türkülerde, marşlarda yaşamaya devam ediyor.
“Yumuşak bir yürek,/ ipek gibi, kardeş kardeş atan bir yürek,/ çocuk çocuk gülen,/ Bu yürek hiç durmayacak./ Bir şarkı, ama biten bir şarkı değil,/ yayılır giden ılık ılık/ dağların, başakların üzerinden,/ buğday gibi bereketli,/ akarsu gibi aydınlık./ Kim demiş bize ölüm var diye,/ bize ölüm yok. Yumuşak bir yürek/ ipek gibi,/kardeş kardeş atan bir yürek/ bu yürek hiç durmayacak /Turuncu, eşatun, sarı kırmızı, yeşil, mavi, ak, gör işte alabildiğine çiçek. Ve doruklarda kardeş türküleri, ve koskocaman bir kırmızı gül.
Bu gül hiç solmayacak.