Karanlık Dönemleri Belgeleyen Aydın: Bertolt Brecht

Yıldızlı Yürek Kültür Sanat programının 8 Eylül Cuma günü yayınlanan, onurlu aydınlardan Bertolt Brecht’in anlatıldığı bölümün kaydını paylaşıyoruz.

Bir Yaşam Ustası Brecht

Dünya görüşünü bilimsel temellere oturtmaya başlayan Brecht, burjuva idealizminin, yerini dehşete bıraktığı ikinci dönem dışavurumculuğundan sıyrılmaya başlamıştı.

“Tiyatroyu politikaya yöneltme onuru, özellikle Piscator’undur. Bu yöneltme olmaksızın, benim tiyatrom düşünülemezdi.” diyordu Brecht.

İlk evresine ak oyunları duygusal bir temele dayanan Brecht, bu bakışla ürettiği oyunlarında, sürekli bir karamsarlık içinde olmuştu.

Ancak ikinci evresinde, karamsar tutumuyla ortaya çıkan nihilizmini boğabilmek için Brecht’in, bir disipline ve olumlu sonuçlara götürecek bir inanca gereksinmesi vardı. Piscator’dan etkilenen Brecht, bu çözümü politik bağlanmayla sağlayacaktı. Maddeci dünya görüşü ona, kendini denetleme disiplin ve akılcı yöntemi öğretecekti.
Yoğun bir çalışmayla geçen yılların sonunda, 1956 yılında hayata gözlerini kapatır bu tiyatro ustası.

Bu ölümün arkasında yaşayan, 60 ciltlik çalışmalar olur.

30’un üstünde tiyatro oyunu,

1300 kadar şiir ve şarkı,

üç roman,

birçok roman fragmanı,

150’den fazla nesir,

çok sayıda makale,

kısa hikaye ve konuşma metni, yaşamaya devam eder aslında.

Ölümünün 67. yılında, Brecht’i anmak istedik.

Ölümünün üstünden 67 yıl geçmesine rağmen, hala sınıf mücadelesinde sanatın önemini gösteren ve burjuvazinin estetiği bir silaha dönüştürdüğü dünyamızda, doğru bir duruşun sağlanmasında büyük katkıları olan bu ustayı anmak, bize gurur veriyor.

Yalnız, sorun bununla bitmiyor…

Ülkemizde yetişmiş, Brecht kadar önemli sanatçıların yanı sıra, bir o kadar daha önemli sanatçılar yetişmesini diliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yayınlar