Esir Şehrin Mahpusu Kemal Tahir

Yıldızlı Yürek Kültür Sanat programının 3 Mayıs Cuma günü yayınlanan, onurlu aydınlarımızdan Kemal Tahir’in anlatıldığı bölümün kaydını paylaşıyoruz.

Kemal Tahir

Türk edebiyatının çok tartışılmış ve ağır eleştirilere maruz kalmış bir yazarıdır Kemal Tahir. Romanlarının değeri üzerindeki bir anlaşmazlıktan çok, yazarın ideolojik platformda aldığı tavırdan kaynaklanmıştır bu eleştiriler. Anadolu insanından, tarihi olaylara kadar çok çeşitli konuları işlediği romanlarıyla Türk romanına konu zenginliği katarak, tarihsel ve siyasal görüşlerini romanlarında işledi.

Yazar, romanlarına kendi politik görüşünü kattığı, insanlardan ve olaylardan çok bunlara yer verdiği için romanın estetiğini bozduğu yönünde birçok eleştiri aldı. Berna Moran yukarıdaki alıntıda da görüldüğü gibi Kemal Tahir’in dili kullanmadaki ustalığına değerini verirken “Kurt Kanunu” isimli romanını ise eleştirir. Romanı sadece estetik yönünden değerlendirmekle kalmaz, gerçekçi roman yazarı olarak gösterilen Kemal Tahir’in insan psikolojisine de ters düşmemesi gerektiğini söyler, bunu da romandaki alıntıyla gösterir:

“Kara Kemal, her an basılma tehlikesi altında, ölümün nefesini enselerinde hissederken, Emin Bey’e tarih ve politika üzerine uzun nutuklar çeker. Kovalamanın doruk noktasında Kemal Bey’in rahat rahat konuşabilmesi, Emin Bey’in de hayret ve merakla dinlemesi hem psikolojik bakımdan inandırıcı değildir hem de gerilimi söndürür. Üstelik Kara Kemal’i, okurun ondan yana olmasını sağlayan adam kimliğinden çıkarıp, tarih dersi veren bir öğretmen kimliğine büründürmekle romanda amaçlanan bir etkiyi zayıflatır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yayınlar