Dev-Genç Tarihinden: YÖK ve 12 Eylül Sonrası İlk Genel Boykot

YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu), Amerikancı faşist cuntanın 6 Kasım 1981’de, üniversiteleri kışla ve ticarethane, öğrencileri ise birer asker ve müşteri haline getirmek, devrimci demokrat gençliği teslim almak için kurduğu saldırı karargâhlarından biriydi. Bu nedenle her 6 Kasım’da 12 Eylül’e, faşizme meydan okudu gençlik.

Devrimci Gençliğin akademik demokratik mücadelesinde tarihsel bir öneme sahip olan YÖK ve YÖK’e karşı mücadele hala güncelliğini koruyor.

1989’da 6-13 Kasım arası YÖK’ü Protesto ve Demokratik Üniversite için Mücadele Haftası ilanedildi. Ama 1990’ın 6 Kasım’ında çok daha güçlü birvuruş yapılacaktı…

Gençlik merkezi örgütlülüğüne kavuşmuş, kitleselliği yakalamıştı. Bu gelişime denk olmalıydı eylemleri. Güçlü, kapsamlı genel bir eylemle 12 Eylül’ün baskı, terör ve depolitizasyon politikalarının iflas ettiği kanıtlanacaktı.

15 Ekim’de İYÖ-DER Meclisi toplandı. 150 öğrenci temsilcisi karar aldı: 6 Kasım’da GENEL BOYKOT YAPACAĞIZ. Bu kararın ardından üniversiteler arası sosyalist rekabet başladı: “İTÜ %80 başarı sağlayacağını söylüyorsa biz % 100 başaracağız” dedi İstanbul Üniversiteliler. İÜ, İTÜ, Yıldız, Marmara, Mimar Sinan Üniversitesi birbiriyle kıyasıya bir yarışa girdiler, boykotu daha iyi başarabilmek için. Bu coşkuyla başladı boykot çalışmaları, bu coşkuyla sürdü. Bu coşku boykot günü halaylardaydı, sloganlardaydı.

Karar Anadolu’ya aktarıldı, tartışıldı.

Anadolu da “BOYKOT” dedi. Ankara DTCF yarışta önde gidiyordu, ilk Boykot Komitesi‘ni Edebiyatlılar kurdu. Diğerleri izledi onları. Sadece İstanbul’da 100’ü aşkın Boykot Komitesi kuruldu, 1000’e yakın öğrenci komitelerde çalıştı.

Sınıflarda, kantinlerde tartışıldı, YÖK’e karşı olan herkesin komitede çalışabileceği anlatıldı. Sınıf ve amfiler baz alındı komitelerin oluşumunda. Sınıf ve Amfi Komiteleri demokratik bir seçimle Fakülte Komiteleri‘ni, fakülte komiteleri Üniversite Komiteleri’ni seçti. Üniversite komiteleri de İstanbul Boykot Komitesi‘ni oluşturdu.

Çok yeni insanlar katıldı komitelere. Karar alma sürecine doğrudan katılan bu insanlar içten ve enerjik çalışmalarıyla boykota hazırlandılar. 6 Kasım Boykotu’nu da, bu boykota öncülük eden Devrimci Gençliği’de aynı içtenlikle sahiplendiler. Örgüt fobisini kırdı, kendine güveni geliştirdi komiteler.

İstanbul’da 15 Ekim’de karar alındı. 22 Ekim’de İYÖ- DER’e bağlı birim dernekler boykotu desteklediklerini açıkladılar. İYÖ-DER’liler aşamalı ve üç haftaya bölünmüş bir program koydular önlerine. İlk hafta boykot duyurusu yapıldı. İkinci hafta sınıf konuşmaları ve Boykot Komiteleri’nin oluşturuldu.

25 Ekim’de Yıldız ve İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nde forumlar düzenlenirken İstanbul Tabipler Odası’nda bir araya gelen İYÖ-DER, AÜÖD, AYÖ-DER ve UL-DER temsilcileri boykotu kamuoyuna açıkladılar, destek çağrısı yaptılar.

Üçüncü hafta çalışmaların hedefi kitleleri boykot günü okula getirip boykota aktif katılımı sağlamaktı. Boykot Komiteleri çalışmalarının sonuçlarını 2 Kasım’da aldılar ilk olarak İÜ Edebiyat Fakültesi’nde binin üzerinde katılımla bir forum düzenlediler. İYÖ-DER, DEV-GENÇ ve Boykot Komiteleri’nin konuşmacıları kitleye aynı çağrıyı yaptılar; “6 Kasım’da Okuluna Gel, Boykotuna Sahip Çık!”

Kuşatma yarıldı. Öğrenciler okullarına gittiler ve eylemi gerçekleştirdiler. Bazı öğretim görevlileri de destek verdi boykota; ya derse girmediler ya da derslerinden çıktılar. Bazı okullarda derse girmeye kalkışanları Boykot Komiteleri sınıflardan çıkardılar. İTÜ, Yıldız, İÜ, Marmara, Mimar Sinan, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp’ta boykot %100 katılımla başarıya ulaştı.

Sosyalist yarışta bu zorlu maratonu başa baş koştu gençlik. Başa baş göğüslediler ipi. Bu yarışta 100 kişi gözaltına alındı, 10 kişi tutuklandı. Çeşitli kampüslerde düzenlenen şenliklerden sonra Boykot Komiteleri Çapa Tıp Fakültesi’nde toplandı ve boykotun başarısını ilan ettiler.

Ankara‘da kampanya bir hafta sürdü. AYÖ-DER’lilerin boykotu birlikte başarma çağrısına oportünist sol Gazi Üniversitesi’nde aktif destek vermeyeceğini söyledi. Birlikte yapılacak eylemlere ya hiç gelmediler ya da zamanında gelmediler.

Eskişehir, Bursa, İzmir, Trabzon, Trakya, Elazığ, Samsun, Antakya, Kayseri, Kırıkkale, Çanakkale, Antep, Sivas, Bolu, Kocaeli, Kütahya, Adana ve gençliğin olduğu tüm şehirlerde, yüzde yüzlere varan katılımlarla “GENEL BOYKOT!” dedi gençlik.

(Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm Mücadelesinde Gençlik 2 kitabından derlenmiştir.)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yayınlar