Kitap Adı: Kavgayı Seçtim
Yazar Adı: Turgut Onur
Yayınevi: Boran Yayınevi
Basım Tarihi: Şubat 2024
Kitabı İndirmek İçin Tıklayınız
Önsöz
Büyük Ölüm Orucu Direnişi’nde kahramanlaşan feda şehidimiz Hüseyin Çukurluöz’ün sözüdür: “Yönümüz Nereye Dönükse Orası Gelişir Güçlenir”
Elinizde tuttuğunuz bu kitap yönünü kavgaya dönenlerin yaşadığı duygu ve düşüncelerin güzel bir örneğini sunuyor bizlere. Sevgili Dayımız “Her Devrimcinin Yüreği Basılmamış Bir Şiir Kitabıdır” demişti. Turgut Onur bu ikinci kitabında bir kez daha bizlere yüreğinin ve bilincinin kapılarını açıyor. Kavgayı Seçen şairimiz kavgayı seçen her halk çocuğu gibi umudu ve inancı anlatıyor. Kavga hayatın kendisidir. O hayatın coşkun akan ırmağıdır. Ve içinde pek çok sorunu, çelişkiyi, çözümü barındırır. Turgut Onur bu sorun ve çelişkileri çözümleriyle birlikte sunuyor şiirlerinde. Elbette bunun bir nedeni var.
Her devrimci taşıdığı bilgi ve birikimini mücadeleyi büyütmek için kullanır. Okuduğu, dinlediği, izlediği, yaşadığı her şeyden öğrenir. Bu deney ve tecrübelerini halka gerçekleri anlatmak ve onları örgütlemek için değerlendirir. Elinizde tuttuğunuz bu kitabın her satırında yazarımızın bu çabasını görüyoruz. Bu çabası ile yazarımız adeta “şiirlerimiz savaşır şiirlerimiz örgütler” diyor. Fakat Turgut Onur pek çok insanın anlatmaya çekinebileceği çelişkileri açık yüreklilikle paylaşarak yapıyor bunu. Kendi ile yaşadığı savaşı, çelişkileri ve bu çelişkileri nasıl çözdüğünü anlatarak halka kendi cephaneliğini sunuyor. Devrimcilik tercihi yaparken yaşadığı hesaplaşmalar buna örnektir. Hiç kolay olmadığını anlatıyor açık yüreklilikle. Bir yanda aile diğer yanda okul ya da bir bütün olarak geleceğinin ne olacağını sorguluyor ki bu hesaplaşmayı yaşamayan bir devrimci yoktur. Ama yazarımız bu çelişkilerden hemen sonra kapısı kırık, sıvası dökük, rutubetli bir köy evinde umudun tüm heybetiyle beklediğini de anlatıyor. Dikkat edin umut lüks evlerde, ışıltılı mekanlarda değil, yoksul, emekçi halkın yaşadığı yerlerdedir. Kızıldere’ye bir gönderme vardır evet ama asıl olarak umut en yoksullardadır İlk tutsaklığını ya da yaşadığı sevdayı anlatırken de ele alışı farklı değildir. Çelişkiler ve bu çelişkilerin mücadeleden yana nasıl çözüldüğünü görürüz şiirlerinde. Bu sonuç hepimize örnektir. Yaşadığımız her şeyin mücadeleyi büyütecek şekilde sonuçlanması hem olması gereken hem de bir görevdir. Çünkü doğru ve yanlışı ayırt etmemizin bizim için ölçütü mücadeleyi büyütüp büyütmediğidir. Turgut Onur bunun nasıl başarılacağını eğitimin gücü ile açıklıyor. “Eğitimin gücü örs kavganın ateşi çekiç olup şekillendirmekte hayatı” diyerek okuyucuya gelişimin, değişimin yolunu gösteriyor. Şi irin gücü biraz da burada yatar. Bazen iki satır olarak yazılan bir düşünce bir kitabı dolduracak derinliktedir. Yazarımızda böyle güçlü anlatımları görüyoruz.
“Yansımasıdır gelecek,
şu anın der hayat.”
“Yerdeyiz,
kelepçeliyiz.
Fakat tarih sahnesinde
hücumdayız hepimiz…”
“Örgütlemek için
duygularımızı,
sal bilgelerin ipini,
in beyninin derinliklerine.”
“Ve ışık bir kızın gözlerinde değil,beyinimizde parlayınca adına sevda diyeceğiz.” derken bu güçlü anlatımları görüyoruz.
Herkese iyi okumalar.
Emrah YAYLA