Akdeniz Bölgesi’nde Devrimci Mücadele
1992 YILI AKDENİZ’DE SAVAŞIN YÜKSELDİĞİ BİR YIL OLDU
1992 yılında Akdeniz Bölgesi’ndeki mücadele, öncelikle yılların faaliyetlerinden kazanılan deneylerle, derslerle, kitlesel potansiyelin arttığı bir noktaya geldi. Alan faaliyetleri, örgütlenme çalışmaları, kurumlaşmaları ve silahlı eylemler devam etti.
AMANOSLARA İLK ÇIKIŞ
Akdeniz Bölgesi Devrimci Sol’un önem verdiği, stratejik düzeyde savaşı hem kırda hem şehirde geliştirmek istediği bir bölgedir. Bu süreçteki özgün koşullarla birlikte 1992 ortalarında kır gerillası faaliyetlerine başlandı. Bu dönemde Amanos Dağları’na gerilla birliği çıkarılmıştır. Ancak daha sonra 1993 yılında devrimci harekette yaşanan darbe ihaneti nedeniyle bu gerilla grubu, iradi olarak kırdan indirilmiş ve savaşçılar şehirlerde çeşitli alanlarda istihdam edilmiştir.
ADANA’DA DUVARA KANLA YAZILAN GELENEK
Adana’da 30 Nisan 1992’de kuşatıldıkları üslerinde işkencecilere teslim olmayan Esma Polat, Sıddık Bilgin, Güven Keskin isimli üç Devrimci Sol SDB Savaşçısı üslerinin duvarına kanlarıyla “DS” yazarak ölümsüzleşti. İşkenceci katiller devrimci hareketin yok edilemezliğini, yenilmezliğini bir kez daha gördüler.
Bu direniş ve teslim olmama geleneği Devrimci Sol’un halkta yarattığı sempatiyi daha da artırıyordu. Halk arasında bu direniş aylarca konuşuldu. Ayrıca bir yıl sonra şehit düştükleri evin sokağına şehitlerin isimleri verildi.
TOROSLARDA UMUT BÜYÜYOR
1993’te artık devrimci hareketin hemen her alanda asgari düzeyde örgütlülüğü vardır. Hareketin politikaları bölgede belli ölçülerde hayata geçirilebilmektedir. Hareketin politikaları uygulanabildiği ölçüde, bölgede var olan yaygın potansiyel açığa çıkmaktadır. Bu süreçte askeri anlamda yerel örgütlenmelerin yani milislerin örgütlenmesi ve gerillaya yönelik çalışmalar gündeme gelir.
Toros Dağları’nda uzun süre yürütülen hazırlık çalışmalarının ardından bir kır gerilla birliği oluşturuldu. Düşman bu dönemde kırsal alana yönelik saldırı ve operasyonlarını yoğunlaştırdı. 31 Temmuz 1993’te Silifke kırsalında çıkan çatışmada Akdeniz Bölge Komitesi Siyasi Sorumlusu Ali Tarık Koçoğlu ve Komutan yardımcısı Mustafa Sefer şehit düştü. Beş gerillanın da tutsak düştüğü operasyonda düşman halkı gerillalara karşı kışkırtmaya çalışmış ancak başarılı olamamıştır.
MAKSUT POLAT YOLDAŞ ŞEHİT DÜŞTÜ
1994’teki şehitleri anma kampanyasında Akdeniz Bölgesi Devrimci Sol Güçler, pankart asma, yazılama, Devrimci Sol bayrakları asma gibi çeşitli eylemlerin yanı sıra, özellikle şehitlerden öğrenme boyutunun öne çıkarıldığı yaygın kitlesel forumlar, piknikler yaptı.
Kampanyanın hemen ardından Adana’da bir şehit verildi. Devrimci Sol Savaşçısı Maksut Polat, 17 Mayıs 1994’te Adana’da Yeşilevler Mahallesi’nde dolmuştan indiği sırada katledildi. Maksut Polat’ın katledilmesinin peşinden polis Adana genelinde operasyon başlatarak terör estirdi. Ancak bu saldırılar polise istediği sonucu getirmedi.
KAZANLI AYAKTA
DHKP Kuruluş Kongresi üyesi ve Genel Komite Üyesi Bedii Cengiz 25 Eylül 1994 günü silahının kazayla ateş alması sonucu şehit düştü. Bedii Cengiz’in cenazesi 29 Eylül’de İstanbul’dan doğum yeri olan Mersin’in Kazanlı beldesine getirilerek burada toprağa verildi. O gün tüm Kazanlı ayaktaydı. Çok görkemli bir katılımla, Devrimci Sol bayrakları, pankartlar eşliğinde gerçekleşen cenaze töreni, Cephe şehitlerinin sahiplenilmesinin görkemli bir göstergesi oldu.
Bedii Cengiz’in toprağa verildiği gün, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi Eski Adalet Bakanı, katil Mehmet Topaç’ı cezalandırarak Parti-Cephe’nin kuruluşunu ilan etti.
SAHİPLENME BİR GELENEKTİR
Devrimci Sol Güçler, Tarık Koçoğlu’nun şehit düşmesinin birinci yıl dönümünde ailesiyle birlikte mezarı başında anma yaptı.
26 Ekim 1994’de Ahmet Öztürk ve Zeynep Gültekin Mersin Arpaçbahşiş beldesinde katledildiler. Katliam bölge genelinde çeşitli eylemlerle protesto edildi.
HER ALANDA MÜCADELE
Partili süreçle birlikte bölgenin çeşitli şehirlerinde illegal ve askeri örgütlenmeler oluşturulmuş, mücadele bunlarla daha nitelikli bir gelişim seyrine girmişti. DHKC savaşçıları, Nisan başında Antep’te Şahinbey İlçe Emniyet Amirliği’ne silahlı bir eylem düzenlediler. Bedii Cengiz Silahlı Propaganda Birliği’nin gerçekleştirdiği eylem sonrasında 4 Nisan 1995’te Demet Taner kaldığı evde, Hüseyin Coşkun da Burç ormanları kavşağında eli kanlı cellatlar tarafından katledildiler.
Devrim Yaşar Aslan da, 21 Mart 1996’da devrimci bir görevi yerine getirirken Hatay ili Yayladağ ilçesi Yeşiltepe köyünde katledildi.
DHKC GERİLLALARI AMONOSLARDA
1998 yılına kontrgerilla devletinin katliamlarıyla girildi. 28 Ocak günü Adana Kiremithane Mahallesi’nde Halk Kurtuluş Savaşçıları Besat Ayyıldız, Bülent Dil ve Adana Kurtuluş Gazetesi Temsilcisi Mehmet Topaloğlu katledildi.
Akdeniz halkı yıllar yılı Parti-Cephe’yle bütünleşmiştir. 1960’lı yılların sonundan bu yana bölgedeki hemen tüm grevlerde, boykotlarda, dağların doruklarında, hesap soran namlularda ve direnişlerde Parti- Cephelilerin damgası vardır. Toros Gübre, Turbo Filtre, Liman işçilerinin direnişindeydik Akdeniz’de. Antep’te, Adana’da, Hatay’da, Maraş, Elbistan ve Afşin’de, Osmaniye, Mersin, Antalya ve Isparta’daydık. İşçi, köylü, öğrenci, memur, esnaflarla direnişteydik Akdeniz’de.
Umudun adı kanla yazılmıştır Adana’da, Toroslarda tohum düşmüştür toprağa. Parti-Cephe’nin Akdeniz halklarının yüreğinde, bilincinde yer eden köklerini kimse, hiçbir güç söküp atamaz!