Sesli Kitap: Bahreyn – Büyük Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi ( BOP ) ve Arap Baharı

“Halkları Hesaba Katmayan Tüm Projeler Çökmeye Mahkumdur”

ABD imparatorluğu yıkılmıştır. Dünyada güç dengeleri yeniden kurulmaktadır.

Kitabımızda 2000’leri başından 2020’lere ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)ni, Arap Baharı sürecini ve sonrası gelişmeleri ele alıyoruz.

Bunu yaparken de, Asya’dan Kuzey Afrika’ya kadar uzanan Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi kapsamında yer alan ülkelerin tarihine, ekonomik, sosyal, siyasal yapılarına daha yakından bakarak, bu ülkelerin neden hedef alındıklarını inceledik. Görünen o ki, ABD dünyanın hiçbir yerinde istediği düzeni oturtamamıştır.

2000’lerin başında kendini dünyanın imparatoru ilan ederken 2020’lere gelindiğinde ABD, hiçbir yerde tek başına belirleyici güç olamamaktadır. Bununla birlikte dünyanın dört bir yanında karışıklıklar çıkartmakta, halkların kanını akıtmakta başarılı olmaktadır.

2000’lerin başında ABD’nin imparatorluk politikalarının karşısında kimse duramazken 2020’lerde Rusya ve Çin’i baş tehdit olarak görmektedir. Ve bundan sonraki çatışmalar dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın esas olarak bu güçler arasındaki çelişkilerin çatışması olacaktır. Ve tabi ki, bu güçler arası çelişkileri derinleştiren emperyalizm- halklar çelişkisi olacaktır.

Emperyalist güçler ve onların askeri-strateji kuruluşları masa başlarında istedikleri projeleri çizebilirler. Ancak onların hiçbirisi de hayat bulmayacaktır; çünkü o projelerde halklar gerçeği yoktur.

Baş çelişki emperyalizm ile ezilen, sömürülen dünya halkları arasındadır. Bu çelişkilerin çözümü, emperyalizmin yıkılışı, halkların kurtuluşudur. Dünyadaki gelişmelere, çatışmalara bu pencereden bakmadığımızda emperyalist politikaların aracı olmak, emperyalistler tarafından kullanılmak kaçınılmaz olacaktır.

Kitabımızda BOP ve Arap Baharı sürecini incelerken bunu ortaya koymaya çalıştık.

Kitabı İndirmek İçin Tıklayınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yayınlar